2010. április 18., vasárnap

Egy jó nap

Pénteken pont ilyenem volt: Wild Judit (vadjutka) jött vendégségbe, drótoztunk kicsit, jó volt nagyon. És rengeteget tanultam! Akartam fényképezni is, de totál kiment a fejemből. Szerencsére Judit csinált képeket, itt meg lehet nézni.
És rengeteg ötletet kaptam ám, lehet irigykedni:) Az ugye egyértelmű, hogy nem vagyok egy fotózseni, de szeretek fényképezni nagyon. Meg jó lenne, ha tudnék is, ha már a neten adom el az ékszereimet. Judit ötlete volt, hogy minden héten találjak ki egy témát, fotózzam, válogassam a képeket, a legjobbak jöhetnek ide. Ha elég kitartó vagyok, biztos fejlődhetek. Remélem, hogy így lesz. Meg hogy lesz hozzá elég időm és kitartásom is. Ha van kedvetek, csatlakozzatok hozzám, ha többen vagyunk, nekem is több kedvem lesz hozzá. Meg lesz valaki, aki kritizál, így segít. Érdekel valakit a dolog? Én mindenesetre most lelkes vagyok nagyon. A cél érdekében ki is gyomláltam a Picasa albumomat, így a helyszűke sem lehet akadály, jöhet a sok kép.
Tegnap el is kezdtem. Mivel gyönyörű a virágzó meggyfánk, úgyis le akartam fényképezni, így ezzel kezdtem.





Egyelőre ennyi telik tőlem, de remélem, nyár végére már lesz fejlődés. És most kérem a kritikákat!

Közben született egy nyaklánc is, vagyis inkább "befejeződött", szép magyarosan. Ezt sem most kezdtem, csak rá sem volt időm.




10 megjegyzés:

Tímel írta...

Szépek a képek a fáról, és isteni az ékszer :)

anyahajó írta...

Jó ötlet ez a heti egy fotótéma. Nem ígérek semmit, nem biztos, hogy minden héten sikerül veled tartani, de azért megpróbálom.

Maya írta...

Szerintem az ötlet klassz, és az első kép is a lombokon átsütő nap!!!

Unknown írta...

De jó, legalább már nem leszek egyedül! Én sem merem ígérni, hogy minden héten rendszeresen megcsinálom, de igyekszek. Van valami témaötleted?

vadjutka írta...

Én is jól éreztem magam! :-)
Nagyon örülök, hogy belevágsz a fotózásba :-). lehet kétheti is, a lényeg, hogy legyen egy keret, amihez tartod magad, mert akkor nem úszol el :-).

Akkor jöhetnek az ötletek és a kritika? Ígérem, nem leszek vajszívű - viszont ha nem értesz velem egyet, akkor tessék vitatkozni! :-) És előre is bocs, ha a lelkedbe gyalogolok :-)

Ja és egy megjegyzés a fotóprojekthez: a kritikám nyilvánvalóan az én ízlésemet tükrözi, azaz, hogy én mit tartok szépnek/érdekesnek. Ebből következik, hogy sok más dolog is lehet szép és érdekes, az én véleményem csak EGY vélemény. Azért tartom ezt fontosnak kiemelni, mert ha valamit kritizálok, az más szemszögből lehet jó, szép stb stb.

Szóval, ötletek:
- mindig pontosan jelöld meg a fotótémát (lehetőleg úgy, hogy aki akar csatlakozni, annak elsőre feltűnjön), mert az téged segít, ha pontosan tudod, hogy mit szeretnél.

Kritika:
- Szép az átsütő nap, de az átsütést ennél fifikásabban is lehet érzékeltetni.
a) egy szirmon vagy levélkén átsütő nap
b)azt is lehet, hogy közel mész amennyire csak lehet a virágokhoz, szembe veled a nap, s amennyire csak lehet, a kép nagy részét kitölti. Ettől a virágok a képen sötétek lesznek, csak a kontúrjaik fognak látszani,a nap viszont beleragyog a képbe. Nem tudom, hogy automatánál ez megy-e, manuális gépeken igen.
- A második képen tetszik, hogy úgy kinyúlik egy ág, itt a képkivágással vitatkoznék. Fontos, hogy hol van a kép széle. Ez esetben nekem olyan benyomásom van a fa ágáról, hogy az nyújtózkodik. A nyújtózkodáshoz hely kell, s ezért még kellett volna hagyni egy kis levegőnyi helyet a kép széle és az ág vége között. Nem sokat, úgy kb fél cm-nyit. (mármint a kép méretében fél cm). Ettől méginkább nyújtózkodós érzése lesz az embernek.
- A harmadik kép tetszik :-)

Nah, ez volt mára, jöhet a következő :-)

anyahajó írta...

Szóval közös témában gondolkodsz? Az izgalmas is meg nehéz is. Elsőre az jutott eszembe, hogy adjunk meg egy színt, mondjuk hogy fényképezzünk valami sárgát. Mit szólsz? (Úgy jött pont ez a sárga, hogy tavaly több német blogon is volt egy ilyen tavaszi sorozat: csupa sárga tárgyak, növények - nagyon szerettem.)

Nagyváradi Csilla írta...

Csatlakoznék.:) Az első témánk úgyis ugyanaz... :)
Ki tudja meddig tudok lelkesedni, de most gyors kihasználom ... :))
http://futokfotozni.blogspot.com/
Legyen egy vizes téma is: tó, tócsa, folyó, tenger, könnycsepp...

Kricsár Annamária írta...

Judit, nagyon köszi! Vitatkozni nem tudok:)A napos képnél az első megoldást nem tudnám megcsinálni, egyszerűen van egy határ, aminél közelebbi képet nem tudok ezzel a géppel csinálni. A másodikat viszont kipróbálom, annak mennie kell.
A második képnél tényleg nyújtozkodni akart, és tényleg jobb lenne, ha lenne még rá helye. Köszi-köszi!
Adél, Csili, örülök nektek nagyon!

vadjutka írta...

próbáljatok meg olyan témát is kitalálni, amiben van arra lehetőség, hogy egy jelenség több oldalát is bemutassátok. pl "a mi utcánk" vagy "az én reggelem" stb.

A cél, hogy egy történetet mondjatok el képekkel, vagy megismertessetek engem - és másokat - valamivel.

anyahajó írta...

Jutka, annyira lelkes lettem, tök jók ezek a szempontok, amiket megfogalmazol! Amúgy meg azon röhögök itt már vagy öt perce, hogy milyen lenne egy képsorozat "az én reggelem témában". Mondjuk úgy, nem tenném ki a blogba :D