2009. június 14., vasárnap

Tutorial 3.

Elkészült a 3. tutorialom is, a kisvirágos. Igazából ezzel kellett volna kezdeni, mert ez messze a legegyszerűbb az összes közül, és persze szokás szerint nagyon szájbarágós:) Ha valaki még az életben nem drótozott, akkor is meg tudja csinálni. Sőt, ha nem is akar drótozni, akkor is, mert használhat szerelőpálcát is a vastag drót helyett.

Hozzávalók: vastagabb (most 0,8-as ezüstözött réz) és vékonyabb (0,4-es) drót, nagyobb és kisebb gömbölyű gyöngy, kúpos fogó, lapos fogó és valami, amivel el lehet vágni a drótot. A gyöngy jó, ha gömbölyű, igazából ebből mutat, és túl kicsi se legyen, mert lecsúszik a végén a szirmokról a drót. A gyöngy kiválasztásánál fontos szempont, hogy páros számú kis gyöngy szépen körülérje a nagyot.

A vastag drót végére hajlítunk kicsi karikát kúposfogóval, vagy jöhet a szerelőpálca.

Ráhúzzuk a nagy gyöngyöt.

A vékony drótot a végétől nem messze egyszer rácsavarjuk a gyöngy felett a vastag drótra.

A vékony szál hosszú részére húzzuk a kis gyöngyök felét (én 5-öt, mert ezt a nagy teklát 10 kicsi éri körül).

A kis gyöngyökkel megkerüljük a nagyot, és a gyöngy másik végén is egyszer rácsavarjuk a vékony drótot a vastagra, jó feszesen.

Jöhet a maradék kicsi tekla, és az újabb csavarás, most ott, ahol legelőször. Így a két vékony drótvég egy oldalon van.

Ezután körbecsavarjuk a szirmokat a vékony dróttal. A képen látható helyen előrehúzzuk a szálat. Fontos, hogy innentől méginkább ügyeljünk a feszességre, különben lecsúszik a vékony drót a szirmokról. Ennél a virágnál azt választottam, hogy négy kis tekla után viszem a túloldalra a szálat, de lehetett volna 3 vagy akár 2 is. Érdemes kipróbálni, mindegyiknél kicsit máshogy fog kinézni a virág. És ha a színén mondjuk 4 gyöngy után váltok, a fonákján 3 után lesz a váltás.

Az óramutató járásával megegyezően haladunk: tehát az első helyen a vastag drót mellett jött előre a szál, hátramegy az onnan számított 4. gyöngy után, felfelé húzom, és előrejön az első gyöngy után, hátramegy az onnan számított 4. gyöngy után (ez a dróttól az 5. gyöngy), és így tovább.


Megvan a fele, a vastag drót hurkos felére értünk.

Körbetekerés vége, ugyanott vagyunk a vékony dróttal, ahol elkezdtük.

Jó szorosan rátekerjük 1-2-szer a vastag drótra.

A két vékony drótvéget eldugjuk a szomszédos gyöngyökbe, ha túl kicsi a lyukjuk, akkor oda, ahova tudjuk, hogy ne szúrjon és ki se tekeredjen.

Levágjuk a szálakat. Kész a virág. Kicsit meg lehet igazítani a tekerést, hogy szép szabályos legyen, és ne is takarja el teljesen a gyöngyöt.

A virágot lecsúsztatjuk szorosan a drótvégi karika mellé, a másik drótvéget méretre vágjuk,

és ide is karikát hajlítunk. Ezzel teljesen kész az elem, fel lehet használni bármire,


például fülbevalónak, gyűrűnek, medálnak vagy karkötőnek. És ennyi. Igazából annyira egyszerű, hogy szöveg nem is kellett volna hozzá, csak a képek alapján is meg lehet csinálni.
És akkor jöjjenek a szokásosak: ha elkészíted, légyszi küldj egy képet (tudod, a szörnyű kíváncsiság), illetve jelezd, honnan származik a minta.
És a lényeg: naná, hogy megint kisorsolom az így készült fülbevalót azok között, akik megjegyzést hagynak június 28-áig. A sorsolás kicsit csúszni fog, kb keddre, mert ha minden igaz, azon a hétvégén kultúrtivornyázok.
Ha nem nyersz, és megcsinálni sem akarod, de megvenni azért igen, itt megtalálod.
Jó tekergetést!

49 megjegyzés:

kinga írta...

én jelentkezem :)
aztán ha lesz időm, ezt is kipróbálom, bár nincs vékony drótom, meg túl szép színű tekla gyöngyöm sem, de majd próbálkozok, ha lesz időm.
csak a lelkemre kötötték, hogy tanuljak :)

Névtelen írta...

Jaj,dejó,hogy megcsináltad:) Tényleg elég egyszerű,és nagyon érthető, lassan már könyvet is kiadhatnál :D Nyáron mindenképp kipróbálom mindhárom tutorialt visszamenőleg, de most még nekem is vizsgaidőszak :/

Evelin

Zöldgyöngy írta...

Köszi a tutorialt!!! Kipróbálom és beszámolok! :)

Juditta írta...

KÖSZÖNÖM,... kitaláltad a gondolatomat!
Tátott szájjal néztem a türkiz színű szettet , és nem győztem gondolkodni , hogy hogyan is ... , merre is ...?!
Köszönöm, hogy mostmár én is csinálhatok ilyen szépet!

1.bp.blogspot.com/_zxGPd9__BfE/SjVFiNv5-SI/AAAAAAAAAH4/PMJvMi0sCWI/s1600-h/P1020191.JPG

1.bp.blogspot.com/_zxGPd9__BfE/SjVFh192LMI/AAAAAAAAAHw/-VmHSTTtXXY/s1600-h/P1020189.JPG

Gabessz írta...

Köszi az útmutatást, tényleg egyszerűnek tűnik, úgyhogy kipróbálom!

Névtelen írta...

Szia!
Nagyon tetszik! Sokszor jövök ide nézelődni, gyönyörködni. Hátha most nekem kedvezne a szerencse...
Judit, Gödről

Szilvi írta...

Nagyon tetszik minden munkád,tényleg egyszerűnek tűnik, de azért a leírás kellett hozzá.Köszönjük hogy megosztottad velünk!

Heni írta...

Hogy én mennyit gondolkodtam rajta hogy hogy csináltad::::! Mindenképp kipróbálom és elküldöm a képet is , remélem addig a csodaszarvas is meglesz:)

F.Gina írta...

Nagyon mutatósat csináltál már megint ! És nem tűnik túl bonyolultnak :))

verus írta...

Én is jelentkezem a játékra! Azért próbálkozom otthon, van rézdrótom és gyöngyöm is. Remélem sikerrel járok:)

Viki Frey - you know, Brizsit ;) írta...

Köszi a tutort! :)

azeszti írta...

hát akkor már én is bepróbálkozok-ha lehet. tényleg gyönyörűek (ismét), pedig nem is vagyok nagy rózsaszín mániás, de ezt abszolút el tudom képzelni a nyári napbarnított bőrömön :) szóval reménykedek...

Edo írta...

Szia!
Nagyon örülök a mintának!!;)))
Nagyon-nagyon tetszik!!! Csak időőőőt kérek!!

Edo

Ecka írta...

Gyönyörűséges, nagyon tetszik!

beadedcolors írta...

Hú ez nagyon szuper lett, köszi az útmutatást, kipróbálom biztos ha lesz egy kis időm. Ja és igen, nyerni is szeretnék ;)

hordosv írta...

Nem éééér. Épp játékokat horgolok, de ezt ki kell próbálnom! Persze első a játék, de ez gyönyörű. És persze minden hozzávaló van itthon...Csodaszép nagyon.

Babra írta...

Először csak a képeket néztem, és csak áradozni akartam, hogy mennyire jó. Aztán megláttam a szöveget is hahaaa:D Fülid ide nekem:D:D Különben nem vagyok nagy rószaszínes, de ez a két szín valahogy annyira jól mutat együtt, odavagyok érte!!

Névtelen írta...

Régóta követem már nyomon a blogodat, és mindig csak ámuldozom, hogy hogy is lehet ennyi szépet alkotni.. gondoltam itt az idő hogy írjak is, hátha mellémszegődik a szerencse, és egy pár gyönyörű fülbevalóval lehetek gazdagabb. :)

Másrészről szeretném a segítségeteket kérni. Nagyon szeretnék megtunulni drótékszereket készíteni, de teljesen kezdő vagyok és még az anyagbeszerzésnél járok. Valahol olvastam, hogy az a legjobb, ha a rézdrót lakkozott, mert akkor nem színeződik el.. de hol kaphatnék ilyen drótot? Ha tudnátok ajánlani egy megbízható online boltot, vagy egy üzletet Debrecenben, nagyon hálás lennék!

És további jó munkát és még sok ihletet a többi szép ékszerhez! :)

Eszter, Fehérgyarmatról

Kricsár Annamária írta...

Szia Eszter!
Én ilyen drótot használok, de neten még nem találkoztam vele, ha rábukkansz valahol, engem is érdekelne. Sima rézdrótot sok helyen lehet venni, ha ez is érdekel, tudok néhány online boltot. Ha van villanyszerelő ismerősöd, tőle próbálj meg szerezni, ők használnak ilyen lakkozott drótot.
Viszont ha teljesen kezdő vagy, inkább sima dróttal gyakorolj az elején, amíg biztos nem lesz a fogóhasználatod. A bevont dróton nyomot hagy a fogó, sokszor még a kúpos fogó is, ha nem vigyázol. És ha megsérül a lakk, ott már patinásodik a réz, foltos lesz, és ráadásul nem is tudod már eltüntetni.

Gizus írta...

Nagyon tetszenek az ékszereid, mindig megnézem a meskán is! Ennel a bejegyzésnek azért is örülök, mert ritka, hogy valaki képésről lépésre leírja az ékszerkészítés menetét! Ez igazán önzetlenségre vall, amivel egyre ritkábban találkozik az ember! Kiderült, hogy a férjeink ismerik egymást, én Vizhányó Robinak vagyok a felesége!

Mégegyszer gratulálok a munkáidhoz és a bloghoz is! Üdv.: Gizus

Kricsár Annamária írta...

Szia Gizus! Erre mondják, hogy kicsi a világ? A férjed én is ismerem, legalábbis emlékszek rá az egyetemről:)

Gizus írta...

Én is Kaposvárra jártam, főiskolára! 2001- ben végeztem, azóta babázom, és minden mást csinálok! Most - és szerintem ez marad- lámpagyöngyözöm!

Névtelen írta...

Nagyon mutatós ez az ékszer, és remek a leírás! Annyira egyszerűnek tűnik, hogy még én is megpróbálkozom vele :)) Ha sikerült feltétlenül jelentkezem!

Miaanya írta...

Még mindig nincs drótom, de a fogóm már megvan;)
Ez a leírás nagyon jó, és persze én is szeretnék sorba állni érte;)

Kricsár Annamária írta...

Gizus, agrárra?

Gizus írta...

Igen! Állattenyésztő lettem, mire nagy lettem! Sok hasznát még nem vettem, de jó volt oda járni! Azt mondják, hogy már korántsem a régi!

Kricsár Annamária írta...

Mire végeztünk, sem volt már olyan, mint amikor kezdtünk. Azóta, meg ahogy hallom, még rosszabb lett.

Tiszi írta...

Esküszöm Ancsa, pont erre a fülcsire vágytam!!! Köszönöm, hogy megtanítottad! :D

Kricsár Annamária írta...

Köszönöm mindenkinek, és persze nagyon szívesen:) Bár most kicsit kiakadtam, egy darabig lehet, hogy nem lesz új tutorial. De majd elmúlik:)

pippijewelry írta...

Ez a lecke nagy! Én nem lehet várni próbálja meg! Köszönöm megosztása a velünk! ~Pippi

This lesson is great! I can not wait to try it! Thank you for sharing it with us!
~Pippi

Kricsár Annamária írta...

You are very kind Pippi! Thanks:)

pippijewelry írta...

I tried this tutorial last night. I will post a picture of the pendant I made on Flickr. :D
~Pippi

Kricsár Annamária írta...

Thank you Pippi.

Unknown írta...

Köszi a leírást, nagyon mutatós, szép ékszerek. Lehet én is megpróbálom...és küldöm a képet:-)))

Luna írta...

Szia!

Nagyon örülök, hogy vannak ilyen tutorialok, remélem lesz még több is! Tényleg nagyon önzetlen dolog ez Tőled, mert több blogon is olvastam arról, hogy milyen rossz az ha valaki másolja a munkájukat, de én például nem meggazdagodni szeretnék belőle, csak készíteni egy szép ékszert magamnak, pusztán a sikerélmény kedvéért. És a te gyönyörű munkáid nagyon meghozták a kedvemet ehhez. Nem tudom, hogy hol, illetve mikor lehetett tutorialt kérni, de én itt most kérnék ha lehet: ha jól emlékszem a február 3-i bejegyzésben volt egy hold alakú fülbevaló. Hát az gyakorlatilag álmaim fülbevalója! Már ezer éve szeretnék hold alakú fülbevalót, de nem találtam, és nagyon boldog lennék, ha meg tudnám magamnak csinálni!
Szép napot mindenkinek!

Judit

Kricsár Annamária írta...

Szia Luna! Köszönöm:)
De a másolásról nekem is ugyanaz a véleményem, mint amit máshol is olvastál. Nagyon szívesen megtanítom bárkinek a drótozás alapjait, de ez nem azt jelenti, hogy bármelyik munkámat lemásolhatják csak úgy. Azt nagyon rühellem:)
A tutorialokkal más a helyzet, azt természetesen bárki megcsinálhatja annyiszor, ahányszor csak akarja. Hiszen ezért készítettem. Cserébe viszont elvárnám, hogy ha már nekem nem is küldenek róla képet (bár mindig leírom, hogy szeretném, mert tényleg kíváncsi vagyok), de legalább, ha felteszik a netre, írják már oda, hogy kitől van a minta. És már több olyan oldalra hívták fel a figyelmemet, ahol fent vannak az általam tervezett ékszerek (nem csak a tutorialosok), meg olyanra is, ahol azt magyarázzák, hogy milyen dedós szintű ez a virágos is. Ezek azért rosszul esnek. Még jó, hogy a pozitív visszajelzés azért több:)
Nem ígérem, hogy mostanában, de meg fogom csinálni a holdas fülbevalót is.

Luna írta...

Szia!

Megértelek. Nagyon rossz lehet, hogy az ember energiát fektet abba, hogy szép dolgokat csinál, közzéteszi, stb. mások meg leszólják, meg ellopják az ötleteit. :( De pont ezért méginkább köszönettel tartozunk Neked, hogy ennek ellenére beavatsz minket néhány technikai dologba, és megosztod velünk a munkáidat!

Üdvözlettel:

Judit

Névtelen írta...

Szia!

Megpróbálkoztam a virág elkészítésével, és bár nem lett olyan túl jó (nagyon kezdő vagyok még), azért belinkelem, ha gondolod, nézd meg. :)
Még egyszer köszönöm a mintát! :)
Eszter

Névtelen írta...

Hoppá, látszik, hogy este van.. a linket kifelejtettem. :)
http://sayitame.freeblog.hu/archives/2009/07/16/Elso_drotekszereim/
Bocsi, ma ilyen kis bóka vagyok. :)
Minden jót!
Eszter

Luna írta...

Szia!

Én is megcsináltam a kis virágot. Hát elég gagyi lett szegénykém. Valahogy az a körbefűzés része nem igazán olyan lett, mint nálad. És jól megszenvedtem azzal, hogy a vékony drótot a vastagabb köré csavarjam SZOROSAN. :) Hát ezt nem tudom Te hogy kivitelezed, de nekem nagyon nem ment, ráadásul még izzadt is a kezem, szóval minden csúszkált összevissza. :D Érdekes módon a fonákja szebb lett, mint a színe szerintem. Na nem is ragozom tovább.
A képeket felraktam iwiwre, remélem van hozzáférésed. Ha nincs, akkor lécci szólj és elküldöm Neked e-mailben a fotókat. Egyébként nem lettek túl jók, mert az én vacak kis gépem sajnos csak ennyit tud déli verőfényben produkálni. :(
Még Eszter hozzászólásához annyit, hogy írta a blogjában a tortúrát amíg minden kelléket be tudott szerezni. Nálam ez azért lényegesen könnyebben ment: a Tescoban éppen szerszámvásár volt, úgyhogy minden ki volt pakolva középre, de azért én is észrevettem érdekes pillantásokat kúposfogó keresés közben. Magamban jót röhögtem, hogy milyen látványt nyújthatok, amint 8 centis parafa talpú papucsban, fehér sortban, meg csőtopban flangálok a szerszámok között és elmélyülten tanulmányozom a különböző fogókat. :D
Köszönöm szépen a mintát, meg a tutorialt! Sok gyakorlással biztos lesz ez még jobb is.

Üdv:

Judit

Kricsár Annamária írta...

Luna, ne aggódj, ha az első nem lett tökéletes, minden egyes darabbal jobbakat fogsz majd csinálni. Ebben a mintában az a jó, hogy többféleképpen is meg tudod csinálni: változhat a gyöngyök száma, vagy az, hogy hányat tekersz egyszerre. És igazából nincs is fonákja, mindkét oldala lehet szép, csak épp nem egyforma:)
A képeidet meg majd megkeresem, kíváncsi vagyok, milyenek lettek:)

Luna írta...

Köszönöm a bíztatást!

Be akartam ám linkelni az iwiwes oldalt, csak elfelejtettem. :)

http://iwiw.hu/pages/image/albumdata.jsp?albumID=1972128

Meg most jöttem rá, hogy nem jó fogót vettem. :( Mert ennek a belseje lapos és recés, és csak a külseje hengeres. És nem voltam benne biztos, hogy jól láttam-e a képeken, hogy a tied teljesen hengeres, meg nem is találtam olyat egyébként a boltban, úgyhogy megvettem ezt. De ezzel sajnos nem lehet olyan tökéletes íveket hajlítani. :(

Kricsár Annamária írta...

A link nem jó, a saját albumom jön be, gondolom, neked is a sajátod:)
És tényleg jól láttad, a kúposfogó szárai kör keresztmetszetűek. A tiéd ívek hajlítására nem jó, viszont nem baj, hogy megvetted, mert laposfogóra is szükség van. Az kicsit gond, hogy recés a belseje, mert sértheti a drótot, de kicsit megcsiszolva azért tudod használni. És ha viszonylag lágy a drótod, amíg nincs kúposfogód, használhatsz helyette valami hengeres tárgyat. Én amikor kezdtem a drótozást, közel húsz éve, négyszínű tollbetétet használtam:)

Névtelen írta...

Szia!
nagyon tetszik az oldalad és igazán kedves tőled hogy megosztod másokkal tudásod egy részét! :) én kb 2-3 hónapja ékszerezek,de a drótozás most kezd nagyon tetszeni!küldök az e-mail-edre képet a virágról szerintem egész jó lett =) .további sok sikert!!
Hanna

horimarika írta...

Szia! Szépek nagyon a munkáid és a mintáid is. Én is csináltam egy kis virágot. Nem olyan szép, mint a tiéd, de nagyon örülök neki!Köszönöm szépen!!! Itt nézheed meg: www.horimarikabeads.com

Edelweiss írta...

Szia Ancsa!
Én is elkészítettem ezt a kis virágot, épp most tettem fel a blogomba a képeket. Köszönöm ezt a szuper tutoriált! :)
Csilla
http://edelweisshu.blogspot.com

Réku írta...

Szia!

Én is megcsináltam, nagyon tetszik!

Feltettem facebookos oldalamra a képeket, remélem megnézed, és tetszeni fog az eredmény :)
Oldalam: http://www.facebook.com/pages/Reku-drotekszerek/137054403008962

Köszi a leírást!

Réku

Kricsár Annamária írta...

Szia Réku! Köszönöm a linket, tényleg jók lettek. Én is most épp nagyüzemben ilyesmiket gyártok:)

Réku írta...

Köszönöm! :) Eddig ez a legszebb ékszerem... :) Nagyon tetszik mindenkinek! Egész nap ilyet csináltam! Jó munkát neked hozzá!