2009. január 21., szerda

Viking variáció


Viking fonás kicsit másképp. Úgy gondoltam, nem a fonás vastagságával kísérletezek, hanem inkább a belsejével. Még a nyáron a gyulai vár alatt szedtünk egy marék kavicsot a gyerekekkel, készült is belőlük pár ékszer, a maradékot meg beletömködtem a lánc közepébe. Azt még ki kell találnom, hogyan lehetne szabályosabb átmérőjű a fonat, mert most csak kézzel nyomkodtam össze, a kavicsok miatt nem lehet áthúzni semmin.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

szia!
Szerintem tök jó ötlet:) én is gondoltam hasonlóra gyöngyökkel, de még nem csináltam meg hozzá a célszerszámot ami összetömörítené.

Nyilván próbálgatni kéne, de elsőre valami olyan szerszám jut az eszembe, amiben van egy U alakú horony, mely valahol alakban az U és a V között van kicsit.

Ebbe oldalról minden kavics után egyre beljebb lehetne húzni a láncot, és azt elhúzni a következő kavicsig ugyanabban a mélységben több szögben is, hogy ne tömörödjön egyszerre túl sokat.

Ez ugyanis csak 2 oldalról (max 3, ha már a végéhez is érne) nyomná összefelé egyszerre a láncot, és ha sokat tömörít egy húzással, akkor már bajos lenne utána forgatni, mert lapossá válna nagyon a keresztmetszete - mindig visszatekeredne a laposság irányába húzás közben.

szóval ezzel lassan forgatva egyre beljebb, a horony vége irányába. hogy kellene-e valami ellentartás a profilba, ami folyton ugyanott tartaná a láncot (tehát nem engedné kicsúszni az U-ból, azt nem tudom még, ki kellene próbálni.

Most, hogy ezt leírtam, rájöttem, hogy ha az első egyszerűbb, de technikailag tökéletlenebb megoldás nem működne, akkor két U (V) horonyú szerszám egymás mögött, egymásnak 90 fokkal elforgatva már benntartaná a drótot, állíthatóvá is lehetne tenni:), és közös nyélre szerelve még kezelhető is volna. Előttem van a kép, de ezt bonyibb most itt leírni, ha érdekel, és még nem oldottad meg a feladatot, lerajzolom és elküldöm neked emailen. De szerintem már meg is oldottad ahogy a munkáidból látom:)

Szia!
Ui: nem olvastam vissza, remélem érthetőt írtam így reggel elsőre is;)

Kricsár Annamária írta...

Jó reggelt!
Én is gondolkodtam rajta, és valami olyan szerszámot képzeltem el, aminek két szétnyitható szára van, a szárakon félkör alakú lyukakkal. Olyasmi, mint a te második megoldásod. De ez egyelőre csak elmélet, mert úgysem tudom megcsinálni, és a férjem sem az a barkácsolós fajta. Az ékszereket is kőkorszaki módszerekkel csinálom: van egy lapos- meg egy kúpos fogóm; a drótot körömcsipesszel vágom, mert kevésbé roncsolja a drótvéget, mint a csípőfogó. A vikinget fakanál nyelére fűzöm, és a kölkek játékai között keresek olyanokat, amin megfelelő méretű lyuk van az áthúzáshoz. És ennyi a szerszámkészletem. Most leírva rájöttem, hogy nem is kőkorszaki, hanem háztartási eszközökkel dolgozok.

Névtelen írta...

Igen, gondoltam a két félkörre, de azt jó eséllyel szétfeszítené az erőhatás, míg ha merőleges egymásra a kettő, akkor nem. De az is lehet, hogy neked van igazad, és amiről beszélünk, azt egy régi, rossz olló feláldozásával meg tudjuk csinálni. Az ollószárak egymás mellett elcsúsznak, tehát lehet kisebb vagy nagyobb lyukat kialakítani, míg az olló végén megfelelően szorosra lehet kötni pár végighúzás erejéig, aztán mehet a még szorosabb, stb.

Ha csinálok ilyesmit magamnak, és lesz rá valami egyszerű megoldás, majd csinálok egyet neked is, és ha erre jársz, vagy én arra, akkor odaadom. Én barkácsolós vagyok, apu meg nagyon az (nekem is csinál sok mindent), hajó és darugyárban dolgozott mindenféle műszaki területen 30 évig:)

postoltam az első, még 14-15 éves koromban készített ékszereimet az ékszer blogra, ha arra jársz kukkants rá:)

Kricsár Annamária írta...

Kész a sünid lánca is. Ha ilyenre gondoltál, írd meg e-mailben a címedet, és már mehet is postán. Ha változtatni szeretnél, az se baj.
Megnéztem a régi ékszereidet, jól gondoltam, hogy azok is tetszenének. A faragott arcos, meg az első gyűrű a kedvencem. Azért az nem semmi, hogy még a gyöngyöket is te faragtad.

Névtelen írta...

szia!

köszönöm! tetszik, jöhet postán! az erre vonatkozó kérdést a sünhöz is odaírtam már:) írom az emailedre a címemet. pénz utánvéttel, vagy paypallal, esetleg a sztenderd és kényelmes átutalás jó neked?