2009. február 9., hétfő

Gyűrű tutorial

A meskások kérték tőlem egy egyszerű ékszer elkészítésének leírását 4 lépésben. Egy gyűrűt választottam, mert viszonylag gyorsan és egyszerűen meg lehet csinálni, és szép ékszere lehet bárkinek. A készítés összes fázisát lefényképeztem, így jóval több lett, mint 4 lépés. Hogy ne vesszenek kárba, felteszem az egészet ide is, hátha valaki pont ilyen gyűrűt szeretne magának.
És úgy gondoltam, az elkészült gyűrűt nem tartanám meg, hanem elküldeném bárkinek, aki szeretné, csak írja meg megjegyzésben. Ha véletlenül többen lennétek ilyenek, majd kisorsoljuk.
A gyűrű mérete kihajlítva 6,3 cm.

A hozzávalók:
-vastagabb drót (én 0,85 mm-est használtam),
-vékonyabb drót (0,2-0,4 mm),
-egy kisebb gömbölyű gyöngy,
-egy nagyobb hosszúkás gyöngy,
-kúposfogó,
-csípőfogó vagy körömcsipesz a drót vágásához,
-egy hengeres tárgy a gyűrű meghajlításához.

A vastagabb drótot meghajlítjuk a képen látható módon, hogy a kisebb gyöngy pont elférjen a hajlatban. A drót két végére apró karikát készítünk. Az így elkészült gyűrűalap kb 2 mm-rel legyen rövidebb az ujjunk kerületénél.

A gyűrűalapot formára igazítjuk: középen keskenyebb legyen, hogy kényelmesen lehessen viselni, a végén pedig pont annyira nyíljon szét, hogy a nagyobb gyöngy elférjen.

A kisebb gyöngyöt felfűzzük a vékony drótra a végétől pár centire. A vékony szál rövidebb végét párszor feltekerjük a vastag drótra. Ügyeljünk arra, hogy a gyöngy két végén lógó szál egyike a drótalap alatt, a másik felette haladjon.

A rövidebb drótszálat visszabújtatjuk a gyöngybe, a felesleget levágjuk. Így már csak egy vékony drótszállal haladunk tovább.

A vékony drótot 4× feltekerjük a vastag egyik szárára (lehet többször vagy kevesebbszer is, de mindig egyenlő számú tekerést használjunk), majd váltunk a másik szárra, ott is 4× tekerünk, és így tovább. Ügyeljünk arra, hogy ha a vékony szál az egyik szárat alulról hagyta el, a másikra felülről tekeredjen, és fordítva.

Így haladunk a gyűrűalap teljes hosszában, vigyázva, hogy a tekerés feszes legyen, de ne deformálja el a már kialakított gyűrűformát.

Mielőtt teljesen készen lennénk a tekeréssel, beillesztjük a másik gyöngyöt.

Egy vastag drótszálra felfűzzük a hosszúkás gyöngyöt, bedugjuk a gyűrűalap karikáiba, és ennek végeire is karikát hajlítunk.

Folytatjuk a tekerést az alap teljes hosszában.

A tekerés vége. Akkor csináltuk jól, ha a vastag drót sehol nem látszik ki a vékony alól.

A maradék szálat átbújtatjuk a gyöngyön, a kilógó részt levágjuk.

Már csak a gyűrű feltekerése van hátra.

És íme a kész mű!

Remélem, érthető voltam, ha nem, nézzétek el nekem, ez még csak az első leírásom. De remélem, nem az utolsó. Jó munkát! És ha valaki elkészíti a gyűrűt, kérlek jelezzétek, hogy honnan származik a minta, illetve légyszi küldjetek képet, mert szörnyen kíváncsi vagyok.

28 megjegyzés:

Hoyacarnosa írta...

Hát akkor jelentkezem is :)) Örülök, hogy esélyes lehetek, most még egyenlőre úgy 100%-ban :)))
De ha valakinek nagyon megtetszik és nincs még tőled semmije, akkor felajánlom neki :)

Hoyacarnosa írta...

Nem azért írok megint, hogy 200%-os legyek :)) hanem hogy nagyon is érthető a leírás.
Milyen meskások kértek meg? Szabad ezt tudni?

Berjo írta...

Én nem pályázok a gyűrűre, de nem azért, mert nem tetszik, hanem kapja olyan, aki nem drótozik :)!Én a fotózást és a magyazázatot köszönöm, biztosan ki fogom próbálni.

Kricsár Annamária írta...

Szia Erika! Persze hogy szabad. Réka és Bori kért meg, már régebben írták a blogban, hogy interjúkat szeretnének csinálni meskásokkal. Ahhoz kellett egy leírás is. Az első interjú Borival már olvasható is náluk.
Jó munkát, Berjo, remélem, tényleg segítség lesz a leírásom.

Hoyacarnosa írta...

Óh. Milyen kedves tőlük! 8-o De csak ha az elsők között kértek meg téged!! :)

Kicsoda írta...

tudod mi a baj a leirassal?, hogy azt hiszem ezt en is megtudnam csinalni, ugy irod mintha ez olyan egyszeru lenne:-) egyebkent most talaltam meg a blogod es NAGYON tetszik, amit csinalsz!!
A csereberen irtad, hogy cserelnel, hat nekem nincs gyongyom, mert textillel dolgozom inkabb http://www.flickr.com/photos/kicsoda/
De szeretnem kerdezni, hogy salhoz olyan `biztosito tu` szeruseget csinalnal-e megrendelesre?

Kricsár Annamária írta...

Nem olyan bonyolult ez, szerintem bárki meg tudja csinálni, maximum nem elsőre:-) Ki kell próbálni... De lehet jelentkezni a sorsolásra is, úgy biztos egyszerűbben lesz ilyen gyűrűd:-)
A munkáiddal már találkoztam, és nagyon tetszenek.
Szívesen dolgozok megrendelésre is. Írd meg, hogy miféle biztosító tűre gondoltál, de azt tudnod kell, hogy az általam használt drót önmagában nem merev, könnyen hajlik, tehát a klasszikus biztosítótű-funkcióhoz nem alkalmas, inkább csak dísznek.

F.Gina írta...

Nagyon tetszik, örülnék egy ilyennek! Ha sok időm lesz, lehet, hogy kipróbálom :)) Nem fogja meg az ujjadat ? Most visszamegyek, és végignézem a blogodat :))

Kricsár Annamária írta...

Szia Gina! Örülök, hogy rám találtál. És akkor felveszlek a sorsolásba. De ha szeretnél egy saját készítésűt, próbáld ki a leírást nyugodtan, nem bonyolult, de ha mégis megakadnál, szívesen segítek.
A kezedet meg nem fogja be, a ruhát sem, mert lakkozott drótból készült, ezért nem is patinásodik, különleges tisztítást sem igényel. De szerintem a nem lakkozott réz sem fog, de annyian kérdeztétek már ezt, hogy meg fogom kérdezni egy szakértőtől, mert én ilyet nem használok.
Nagycsüny! Mint szakértő, te mit szólsz ehhez? Fog a lakkozatlan réz?

Kicsoda írta...

A sorsoralasra feltetlen jelentkezem!:-)
en ilyesmit szeretnek, nem tudom ehhez a rez mukodik-e. http://www.flickr.com/photos/13410875@N04/2861666037

Névtelen írta...

Szia!
Gyönyörű ez a gyűrű! A cserebere oldalról jöttem ide, és csak csodálom az ékszereidet. Én foltvarrással foglalkozgatok itthon a két gyerek és a munka mellett. Ha lehet jelentkezni még a gyűrűre, akkor én is szeretnék, bár blogom nincsen... Lehet így is?
Judit Gödről

Babra írta...

Ez is csodálatos!! Csak azért nem jelentkezem, mert a bőröm nem bírja nagyon a fémet, bezöldül az ujjam tőle:D:D
De nagyon szépséges!!

Kricsár Annamária írta...

Kicsoda! Felvettelek a sorsolásra. Amíg nem láttam ezt, teljesen más irányban gondolkoztam, egy réz biztosítótű alapra akartam rádolgozni valami díszt. De ez sokkal jobb! Jelenleg csak acéldrótom van, amiből ezt egy az egyben meg lehetne csinálni, a rézdrótomból a sok használattól elhajlana. De most nekilátok kísérletezgetni, hátha valamit ebből is ki lehetne hozni. Meg próbálok merevebb drótot is beszerezni, de nem ígérek semmit ez ügyben, mert a környéken nem valószínű, hogy egyhamar sikerül ilyet kapni. Ha sikerül valami használhatót alkotni, mindenképpen jelentkezek.
Judit! Persze, hogy jelentkezhetsz, már fel is írtalak.
És mivel már többen vagytok, illene egy határidőt megadnom: úgy gondoltam, hogy jövő szombaton, 21-én lesz a sorsolás.
Babra! Köszönöm! Azért ha gondolod, próbáld ki, mert a lakkozott drót nem hiszem, hogy befogná bármidet. Ha villanyszerelő vagy villanymotor-tekercselő ismerősöd van, kérj tőle keveset, és próbáld ki.

Névtelen írta...

Szia Ancsa!

Természetesen GYÖNYÖRŰ a gyűrű és érthető a leírás!
Már próbáltam 13-án írni, de elbénáztam. Nagyon örülök, hogy még határidőn belül vagyok, mert naaagyon-naaagyon szeretnék pályázni a gyűrűre! :)
Melinda

Kricsár Annamária írta...

Szia Melinda! Jó, hogy írtál, mert már kerestem blogodat, vagy bármit, de eddig nem találtam semmit. Most viszont nekilátok, és végignézem az összes cipődet!
És felírtalak téged is a sorsoláshoz.

Névtelen írta...

:)
Nincs sokkal több ott sem, mint amit már láthattál, ráadásul csak azért van, hogy a képek együtt legyenek. Semmi szöveg, tök uncsi. :)

Kricsár Annamária írta...

Azért volt ott pár, amit még nem láttam. Blogot nem akarsz?

Névtelen írta...

Kicsit tartok a "nagy nyilvánosságtól".
Önbizalom lenni vanni kevéske. :)

Egyébként gondolkodom rajta egy ideje, de még várom a nagy bummot, ami majd elindít. Úgy is mondhatnám, még nem értem meg rá.

Kricsár Annamária írta...

Hát te tiszta dilis vagy! Iszonyat jók a papírcipőid! Ha én tudnék ennyire jó dolgokat csinálni, minden lehetőséget megragadnék, hogy minél többen lássák őket.

Névtelen írta...

:) Nna én nem vagyok ilyen bátor, de hagyjuk is.
Még jó, hogy mások viszont igen, és szebbnél szebb dolgokat láthatok a blogok között bóklászva!
Igazán inspiráló!

helen írta...

Én is jelentkezek :D Szóval te is interjúgyanús vagy :D Gratula! :)

Köszi a leírást, próbálok valamit kihozni belőle. Engem egy jós kis sáltű érdekelne. Meskára is mehetne pár, sztem... sok kötős álmodik szépséges sáltűkről...

Kricsár Annamária írta...

Szia Éva!
Gratulálok az interjúhoz, jó valakit közelebbről is megismerni, nem csak a munkáit látni.
Ha megakadnál a gyűrűvel, szívesen segítek, és felírtalak a sorsolásra is.
Sáltűt szívesen csinálok neked is, de egyelőre csak ajándékba, mert nem az igazi hozzá a drótom. Viszont ha minél többen kipróbáljátok, az csak jó nekem, mert tudni fogom, hogy használható-e. E-mail-ben írd meg a címed, meg hogy milyet szeretnél, és már megy is.

Juditta írta...

Szia !

Nagysokára csak elkészültem a képekkel is , meg minden ...
Szóval sikerült elkészítenem egy gyűrűnek látszó tárgyat, mert a tiédre csak nyomokban hasonlít szegény. :-))
Én ezüstözöttből készítettem el, mert én azzal vagyok úgy, mint Te a rézzel, hogy abban látom meg a dolgokat. Csak még a kezem a legnagyobb akadálya az elkészítésüknek, de azért igyekszem .
Szóval:
http://3.bp.blogspot.com/_zxGPd9__BfE/Sh7mXID2E2I/AAAAAAAAAEw/3UIRcGakfHA/s200/13.JPG

Üdv.:
Judit

Kricsár Annamária írta...

Szia Judit!
Köszönöm a linket. És tényleg csak az a baj vele, hogy hosszabb a kelleténél, amúgy teljesen rendben van. És a többi munkád is tetszik:) Van egy zöld gyűrűd, na az a kedvencem.

Névtelen írta...

Szia!
Először is köszönöm a biztató szavaidat az első munkáimmal kapcsolatban. :) Nagyon jól esett. :)
Bátorkodtam megcsinálni a gyűrűt is, és ahogy kérted, a tutorialhoz megy a kép.

http://sayitame.freeblog.hu/archives/2009/07/17/Orvos_es_elso_drotekszereim_-a_masodik_napi_adag_3/

Lenne egy kérdésem, remélem Te, mint bennfentes, tudsz nekem segíteni. :) Nincsen se 0,8, se 0,4 mm-es drótom, pedig nagyon jól jönnének egy két ékszerhez. Ha tudnál mondani néhány megbízható (egy kicsit ódzkodom a netes vásárlástól..) online boltot, nagyon megköszönném. Vagy esetleg Budapesten néhány üzletet, talán oda feljutok még a nyáron.. Debrecenben sajnos nem találtam semmit, pedig ott gyakran megfordulok. :S
Előre is köszönöm!

Eszter

Kricsár Annamária írta...

Eszter, nem tudok mást mondani ezek láttán sem:) Egyáltalán nem gond, hogy vastagabból van a gyűrű alapja, nem kell szó szerint követni a leírást, csináld úgy, ahogy neked tetszik.
Nem pesti vagyok, így ebben nem tudok segíteni, de próbáld meg a Bronzkert, ott tuti találsz olyan drótot, amilyet csak szeretnél.
Neten szoktam rendelni én is, és eddig még nem volt gond. Ha ezüstözött drótot szeretnél, legutoljára az Opitecnél vettem, viszonylag gyorsan ideért, és jó minőségű is. De nyugodtan nézz körül a többi gyöngyös boltban is, bár most eléggé ki vannak fogyva drótokból.

Zsófi írta...

Szia, Ancsa!

Én is megpróbálkoztam a gyűrűvel. Érdekes kísérlet volt. Köszönöm szépen a leírást. Az elkészült gyűrűm nem megfelelő a közzétételhez. ;-)

(Debrecenben a Piac utcán a könyváruháztól nem messze van egy ajándék- és kreatív hobbi bolt - persze az utcáról csak az ajándékbolt funkció látszik, - ahol viszonylag gazdag a választék a gyöngyfűző alapanyagokból - info Eszternek.)

RP

Kricsár Annamária írta...

Ha elsőre nem lett tökéletes, az nem gond:) Ha gyakorlod, egyre jobb lesz. Persze csak ha van hozzád kedved:)